Meeslepend bedrijft Th.C.W. Oudemans in ‘Moeder natuur’ geschiedenis in het groot. Welke wetmatigheden liggen ten grondslag aan alles wat bestaat en wat betekenen ze voor de mens? Materie ontstaat, bestaat enige tijd en valt weer uiteen. De tragiek van de mens is dat hij aan dit onontkoombare lot denkt te kunnen ontsnappen. Oudemans houdt ons een spiegel voor die even verschrikkelijk is als fascinerend.
‘Moeder natuur’ is diepgravend, vermakelijk en controversieel. Een groots filosofieboek zoals maar zelden verschijnt.

 

Het nieuwste boek van Oudemans is nu verkrijgbaar, o.a. op bol.com

Trouw schrijft over het boek:

De tweede wet van de thermodynamica is zonder meer een eyeopener waarmee de natuur op een niet-sentimentele manier kan worden beschreven. Dat is ook wat Oudemans doet: de natuur beschrijven als een systeem dat afhankelijk is van energietoevoer en in die zin onderhevig is aan verval op lange termijn. Dat hij ‘duurzame productie’ en ‘circulaire economie’ afdoet als een illusie, is als dissidente kijk best boeiend om te leren kennen.

Zie hier de volledige recensie.

Lees hier een interview door Simon Gusman over Moeder Natuur.

We stellen ons de natuur vaak te romantisch voor. In de natuur is alles harmonisch op elkaar afgestemd en in balans. Niets is minder waar, volgens filosoof Wouter Oudemans. In zijn nieuwe boek Moeder natuur: De plaats van de mens in de kosmos breekt hij een lans voor de kille en meedogenloze kant van het universum. Het gaat hem daarbij om zowel de levende als de levenloze natuur.

Moeder Natuur is ook gerecenseerd in De Nieuwe Koers.